CURS RAPID DE

CONFIGURARE MINIROUTERE

Despre routere, adrese IP, LAN, WAN

 

Grad de dificultate

Public tinta

mic

utilizatori simpli

mediu

utilizatori avansati

mare

specialisti

 


Generalizarea conectivitatii la internet prin furnizori dezvoltati pe structura distributiei CATV a dus la aparitia in masa a router-elor ieftine, avind interfata wan construita pe tehnologie “ethernet“. “Consumatorii” de internet au inceput sa prefere acest tip de conectare din doua motive:

- partajarea unei singure legaturi pentru mai mlte PC-uri

- inglobarea unei aplicatii de tip "firewall" in aceste aparate

In cele ce urmeaza veti afla citeva concepte de baza despre networking. Cu ajutorul lor, veti fi capabil sa configurati rapid un astfel de dispozitiv, spre satisfactia voastra personala si admiratia prietenilor vostri, specialisti si nespecialisti deopotriva.


 

INTREBARI FRECVENTE

 

I1. Ce este un router (ruter) ?

R1. Un dispozitiv de retea ce permite conectarea retelei locale (LAN) cu o alta retea, prin intermediul unei legaturi WAN


I2. Cum se seteaza un router ?

R2. Simplu. Se seteaza o adresa locala IP, o adresa publica IP, se introduc username-ul, parola si DNS-ul dat de provider si gata, v-ati conectat la "net".


I3... Simplu ai spus ? Adresa IP ? Locala ? PUBLICA ? DNS ?

R3...!!!!!!!!!


Fiind al doilea articol pe care mi-l cititi ;-) ati inceput sa-mi invatati stilul, asa ca voi sari peste partea cu "da capo".



A. CE ESTE UN ROUTER ?

 

Un router este un dispozitiv de retea evoluat, care face de obicei conectarea intre reteaua locala si alte retele aflate la distanta. Conectarea la reteaua locala (care se mai numeste si "retea LAN") se poate face fie prin cablu de retea (in limita a 100 de metri de cablu), fie prin unde electromagnetice (fara cablu, adica wireless) in limita a 30-60m distanta. O tehnologie intens folosita astazi pt. conectarea la reteaua locala este tehnologia “ethernet”. Conectarea retelelor distante (numite si retele WAN) se face prin tehnologii diverse. Dintre acestea, mai raspindite la momentul actual sint tehnologiile ADSL si PPPoE.

Internetul este un alt fel de retea la distanta, putind fi considerata, de fapt, o “retea de retele”. Minirouter-ele din ziua de azi au si un mic switch de retea incorporat, care face asfel posibil accesul la internet pt. mai multe calculatoare simultan acasa. Cu ajutorul minirouterului, o firma mica sau chiar o filiala a unei companii de dimensiune medie se poate conecta la internet cu costuri minime. Mai mult, switch-ul permite si interconectarea PC-urilor pt. transfer de fisiere peer-to-peer (direct, fara a mai trece fisierele printr-un server).



B. Protocolul TCP/IP

 

Protocolul de retea reprezinta un set de reguli de comunicare in retea care permite interconectarea logica a retelelor si echipamentelor. Cel mai raspindit protocol la ora actuala se numeste”TCP/IP”. Datorita versatilitatii sale, se poate folosi atit pt. conectarea locala, cit si pt. conectarea la distanta.

 

Nota Este bine sa retineti ca TCP/IP nu este singurul protocol care a supravietuit in cei peste 30 de ani de evolutie a tehnicii digitale. Se folosesc inca, desi la o scara sensibil mai mica, protocolul IPX/SPX creat de Novell si DECnet/LAT creat de Digital Equipment Corporation, atit in mediu corporatist, cit si industrial.

 

i) parametrii TCP/IP

       Parametrarea protocolului TCP/IP presupune atribuirea unei adrese IP (ip address) si definirea unei “masti de retea” (network mask) pt. fiecare dispozitiv care acceseaza reteaua. Pt. a accesa si alte retele externe, este necesar sa sa se parametreze si o “iesire implicita” (default gateway).

O adresa TCP/IP este constituita din doua elemente: adresa retelei si adresa locala. Cele doua elemente se compun prin alipire si rezulta o adresa “unica” pt. fiecare dispozitiv de retea. Exista mai multe scheme de adrese posibile, dar in continuare se va discuta despre adresele de clasa C, care permit interconectarea a maxim 254 dispozitive intr-o singura retea locala.

 

ii) adresa locala (LAN)

Exemple de adrese de clasa C:

 

 Exemplul 1

IP address: 192.168.0.11

Network mask:255.255.255.0

 

 Exemplul 2

IP address: 192.168.2.2

Network mask:255.255.255.0


 Exemplul 3

IP address: 192.168.123.101

Network mask:255.255.255.0


Adresa din exemplul 3 se compune din:

Adresa de retea: 192.168.123 si adresa locala: 101

 

Un alt PC din reteaua 3 poate avea adresa IP: 192.168.123.2, si un altul: 192.168.123.250.

 

Adresa routerului de conectare la internet se supune aceleiasi reguli: trebuie sa fie din aceeasi retea locala: (192.168.123), la care adaugam o adresa locala libera, de exemplu 254. Adresa de LAN completa pt. router va fi deci:

IP address: 192.168.123.254

 

Masca de retea este cea care ii 'spune' echipamentului cum sa calculeze adresa de retea si adresa locala plecind de la adresa completa.

 

Intr-o retea simpla (flat network), masca de retea trebuie sa fie aceeasi pt. toate dispozitivele din reteaua locala. Pt.  clasa C aleasa in exemplele mele va fi:

Network mask: 255.255.255.0

 

In consecinta, parametrarea router-ului pt LAN va contine obligatoriu urmatoarele elemente:


Router

IP address:192.168.123.254

Network mask:255.255.255.0


Acest router serveste drept iesire la internet (default gateway) pt. celelalte PC-uri, deci pt. acestea din urma va trebui sa setam ca iesire implicita adresa routerului. Parametrarea completa pt. PC-ul din exemplul 3 va fi :


 PC nr. 1

IP address: 192.168.123.101

Network mask: 255.255.255.0

Default Gateway :192.168.123.254

 

Nota 1: Router-ul nu are nevoie de ”Default gateway” pe partera de LAN. El va avea sarcina sa routeze reteaua locala prin interfata sa WAN proprie catre reteaua la distanta, care va avea un alt router care il va conecta mai departe, si tot asa pina la destinatie.

Nota 2: Adresa locala are doar un rol generic. Teoretic se poate alege orice adresa, cu conditia sa se pastreze consistenta adresarii.

 

iiia) Adresa WAN (TCP/IP)

Retelele WAN se pot imparti in doua categorii mari: retele WAN private si retele WAN publice.

Adresele IP pt. interfetele WAN ale routerelor ce conecteaza una sau mai multe retele private pot fi alese dupa dorinta celui ce proiecteaza reteaua, cit timp se respecta regulile de routare.

Cu totul altfel stau lucrurile atunci cind trebuie sa setam interfata WAN a unui router care conecteaza o retea locala la internet. In acest caz, adresa interfetei WAN a router-ului este atribuita de catre furnizorul de internet, deci nu mai poate fi aleasa la intimplare. Furnizorul trebuie sa ofere adresa IP, masca de retea, iesirea implicita si, in plus, adresa serverului de DNS.

Serverul DNS are rolul de a converti un nume generic de internet la adresa IP asociata. Protocolul TCP/IP “functioneaza” doar cu adrese IP, dar s-a “creat” un dictionar, pe numele sau Domain Name System aka DNS, care sa transforme adresele IP abstracte in denumiri mai usor de tinut minte, care sa aibe o semnificatie.

Exemplu: www.google.com are adresa 209.85.129.99

 

Exemplu de parametrii furnizati de furnizorul de internet:

IP adress: 212.129.56.22

Network mask: 255.255.255.252

Default gateway: 212.129.56.21

DNS server 1: 18.81.22.7

DNS server 2: 69.235.131.3

 

iiib) Adresa WAN (PPPoE)

Un alt protocol folosit de catre furnizorii cu multi clienti este “Point-to-Point Protocol over Ethernet”. Acesta din urma necesita pt. parametrare un “nume de utilizator” (user name) si o “parola” (password).

Adresa IP a DNS-Server-ului poate fi setata manual sau poate fi incarcata automat.

 

username: ionescu26

password: ******

DNS server: get automatically from ISP

 

Nota Adresa IP a DNS-Server-ului nu este obligatoriu sa fie din aceeasi retea cu interfata WAN.

 

iv) DHCP

In retelele mari, parametrarea fiecarui PC care ce conecteaza in reteaua locala poate fi anevoioasa, de aceea s-a creat un sistem automatizat. Pe PC-ul client se bifeaza optiunea DHCP sau “automatically“, urmind ca la pornire PC-ul sa “ceara” parametrii TCP/IP necesari de la un “DHCP Server“, daca acesta exista in reteaua locala. Se poate configura router-ul sa functioneze ca si “DHCP Server“, activind aceasta functie cu o bifa in dreptul optiunii : “Use router as DHCP server“. De obicei se specifica prima si ultima adresa din gama de adrese automate. Se pot folosi in aceeasi retea si adrese fixe (parametrate manual), singura regula ce trebuie respectata fiind cea a adreselor unice per LAN.

 

C. Conectarea cablurilor

Pe spatele router-ului se afla in mod normal 4 (uneori 5, alteori chiar 8 sau 9) conectori RJ45 pt. conectare LAN si un conector RJ45 pt. conectare WAN. In conectorii de LAN se vor conecta PC-urile locale, iar in conectorul notat WAN se va conecta cablul care vine de la furnizorul de internet. In caz de conectare gresita, conexiunea nu va functiona, dar partea buna este ca, in mod normal, nimic nu se strica.

 

D. Wireless

Conectarea wireless este privita cu o nemeritata suspiciune de majoritatea utilizatorilor neprofesionisti. De vina pt. acest mit sint setarile de fabrica, care asigura de obicei accesul direct, in modul necriptat, in scopul oferirii unei usurinte maxime la instalare.

Explicarea parametrilor Wireless si setarea corecta, care sa ofere protectie impotriva conectarii neautorizate, va face subiectul unui articol viitor.

 

ACTUALIZARE nov-09: A fost publicat articolul Configurare wireless

 


comentarii pe blog


Configurare wireless

vizitatori.

Site alternativ: sorin-p.xhost.ro

Home  Eu  Muzica mea  Stil de viata  Copyright  Revista