Cablarea locuintei

Capitolul I

Cablarea audio 5.1

sau cum sa ne instalam in locuinta

un sistem audio 5+1

fara a ne impiedica de cabluri

 

Sorin P.

05-2011




In era multimedia, presupun ca nu mai exista nimeni sa nu isi doreasca sa detina acasa un spatiu special amenajat vizionarii filmelor si programelor high-definition. Criza financiara si batalia dintre gigantii electronicii de consum au dus la ieftinirea televizoarelor PLASMA/LCD/LED de diagonala mare si ne-au crescut interesul pt. achizitionarea unui astfel de echipament. Iar ecranul HD odata instalat in casa cere cu insistenta un sistem de sunet 3D. Nici nu aduc in discutie o varianta absurda cu un display 3D cu sunet stereo, venind din doua canale, asta este o blasfemie. Din pacate un sistem spatial de sunet necesita minim 5+1 (=6) difuzoare. Iar fiecare boxa necesita cablurile ei. Asta fara sa vorbim de cablurile de alimentare pe care trebuie sa le inghesuim in biblioteca, pt. a alimenta TV-ul, Blu-ray-disk-ul si amplificatorul, de TV-cablul coaxial sau cablul RJ45 de internet, fiindca si acesta trebuie, mai nou, sa duca tot in LCD.



 

Intro


   Nu cred ca exista cinefil care sa nu isi doreasca sa detina acasa un spatiu special amenajat vizionarii programelor high-definition si a filmelor multimedia. Oferta de filme si programe HDTV a devenit astazi mai mare ca niciodata, iar preturile tot mai scazute din era multimedia ne determina pe toti sa devenim cinefili pretentiosi, ce aspiram sa ne amenajam propriul “studio” acasa. Ieftinirea “dramatica” a televizoarelor PLASMA/LCD/LED de diagonala mare a crescut interesul nostru de a ne realiza acest vis. Odata achizitionat un ecran HD, tot ce ne mai lipseste sa ne materializam visul este sistemul de amplificatoare 3D. Si, de parca nu era de-ajuns, televizoarele au inceput mai nou sa aiba si conexiune Ethernet, prin care pot reda transmisii de tip streaming. Aici incepe lupta intre TV si computerul din casa, disputindu-si singura conexiue de internet disponibila.

   Nu este de mirare ca locuintele ne-au fost napadite de cabluri de diverse feluri: coaxial – pt. TV-cablu, bifilar - pt. boxe, cat5/6/7 - pt. internet. Si, ca un facut, toate sint vizibile exact atunci cind avem musafiri, de unele ne impiedicam prin casa noaptea, altele se taie accidental sub picioarele canapelei, sau sint strivite de rotile fotoliilor. De cite ori facem curat in casa, ne promitem ca facem ceva sa le disciplinam, sa le ascundem si sa le protejam, dar cind discutam cu meseriasii de amenajari, acestia ne promit ca or sa caute o solutie, iar la sfirsit uita de ele. Singura solutie este sa cunoastem noi insine Solutia si sa supraveghem implementarea ei.

 

Sistemul audio

 

Pe vremuri erau 2 canale, stinga si dreapta, adica doua boxe, dispuse de obicei pe aceeasi latura a camerei. Lasam cablurile sa cada in spatele bibliotecii si scapam repede de ele. Odata cu aparitia sistemelor cu 5 canale, problema se complica. Subwoofer-ul nu pune probleme deosebite, putind fi amplasat oriunde, adica merge chiar linga amplificator. Cu boxele din spate incep adevaratele probleme…

 

In aceasta prima parte vom discuta despre cablarea sufrageriei si a spatiilor destinate instalarii home-cinema-ului si a sistemului audio.

 

Planul sufrageriei


O sufragerie tipica de bloc este exemplificata in desenul de mai jos. Apartamentele mai noi si casele au, de regula, dimensiuni mai spatioase, dar sufera de aceeasi problema de principiu. Ca si constringeri, avem cel putin usa de acces in camera ce ne “intrerupe” traseul cablului pe un perete si mai exista usa de acces pe balcon sau pe terasa.

 

Fig. 1:Planul zonei multimedia



FL

front left

fata-stinga

FR

front right

fata-dreapta

C

centre

Central

SW

subwoofer

sub-bass

RL

rear left

spate-stinga

RR

rear right

spate-dreapta


Cea mai convenabila solutie presupune instalarea cablurilor de boxe in plinta pt. cele doua canale din spate. In plinta incap de obicei 2, maxim 3 cabluri.


Cea mai eleganta presupune instalarea cablurilor in pereti, anticipind locul in care vom instala display-ul si, implicit, instalatia de sunet 5+1. Dar acest aranjament ne impiedica reasezarea mobilei in camera.


 

Solutia de cablare


Va propun in cele ce urmeaza o solutie flexibila. Ea consta in instalarea a 4 cabluri ce se termina in niste prize speciale, pt. boxe, chiar pe perete. Eu am aflat ca exista asa ceva din intimplare, dupa ce mi-am amenajat apartamentul. Daca stiam dinainte, m-ar fi scutit de munca suplimentara de rearanjare.

 

Exista doze simple, pt. o pereche, si doze duble, pt. 2 perechi de cabluri. Pretul unei astfel de doze audio incepe de la 10 lei (noi).

 

Planul de cablare a cablurilor arata asa:


Fig. 1:Plan instalare cabluri fixe in perete


Simplu, nu?



 

Si fiindca nu am scris acest articol ca sa va iau banii si sa o pun de-un business, in partea a doua a articolului va voi exemplifica cum putem folosi aceste cabluri.



 

 

comenteaza pe blog

partea a doua

 

 

vizitatori.

Site alternativ: sorin-p.xhost.ro

Home  Eu  Muzica mea  Stil de viata  Copyright  Revista