Despre acumulatori

Partea a VI-a

Ghid de folosire corecta a acumulatorilor portabili

Mic ghid non-tehnic de alegere si folosire a acumulatorilor

(fara a intra in prea multe detalii plicticoase)

 

Sorin P.

07-2012



A sosit momentul sa cititi intr-o forma compacta modul in care puteti folosi corect acumulatorii pe baza de litiu.


 

Recomandari de utilizare

a acumulatorilor de tipul

Li-ion si Li-polymer



REGIMUL IDEAL de exploatare are doar doua restrictii:

trebuie sa evite regimurile „complet descarcat” si (mai putin grav) „complet incarcat”.

 

  • Adica pun echipamentul la incarcat cind mai are 20% (o liniuta din 3) si il iau cind a ajuns la 80% sau, eventual, mai sus

  • o data la 2-4 saptamini il las sa se descarce aproape complet, dupa care il incarc complet

 

NOTA: acumulatorii Li-ion se incarca in cca 2h; incarcatoarele (telefoanele) mai noi intrerup singure alimentarea cu energie cind acumulatorul ajunge la incarcare completa, asa ca nu e nevie sa stau cu ochii pe indicator. 

 

 

SITUATII DE EVITAT

 

  • evitati incarcarea partiala

Exemplu de folosire defectuoasa: tin telefonul pina este aproape descarcat, primesc un apel si telefonul se descarca in timp ce vorbesc, il pun la incarcat 1h, apoi il folosesc din nou sa dau un telefon, si tot asa…

 

  • evitati supra-descarcarea

Un acumulator li-ion nu trebuie descarcat sub valoarea de 3 V per celula, fiindca apar fenomene ce distrug bateria. Aceasta situatie poate aparea doar la echipamente simple, ne-electronice (de obicei lanterne), cele electronice inchid automat alimentarea echipamentului la atingerea valorii de 3,5V, pt a preveni aparitia supra-descararii.

 

 

VERIFICATI TELEFONUL PERIODIC

 

Cind timpul de functionare scade la mai putin de jumatate fata de durata initiala sau cind scade la mai putin de o zi, sau cind bateria incepe sa se incinga mai mult decit de obicei, e cazul sa schimbati bateria.

 

 

RECOMANDARI

 

  • Evitati expunerea acumulatorilor la temperaturi inalte (peste 40 gr C) sau la temperaturi joase (sub 0 grade Celsius) atit pe perioada incarcarii, dar si pe perioada depozitarii acestora

  • Daca trebuie sa stocati un acumulator li-ion pt o perioada mai mare de citeva zile, incarcati-l inainte de a–l pune la pastrare. Stocarea ideala se obtine incarcind bateria undeva la 40-50% * si punindu-l la pastrare la o temperatura cit mai mica, dar superioara valorii de 0 grade. Ideal este sa-l tineti in frigider ! (nu este gluma)

 * acumulatorul se descarca cu cca 4% din capacitate intr-un an atunci cind e incarcat la 40%

 

  • optati pt echipamente ce au cit mai putine celule, scazind astfel probabilitatea de a se compromite intreaga baterie din cauza unui singur element stricat

 

  • Evitati expunerea telefonului la surse puternice de caldura. Un telefon uitat pe bordul masinii lasate in soare vara, sau unul montat direct in grila de incalzire a masinii iarna, poate atinge temperaturi de peste 60 grade Celsius, valori la care acumulatorul poate ajunge la ambalare termica

 

  • In cazul in care aveti telefonul montat pe bordul masinii, acesta este expus atit caldurii de la sistemul de incalzire al masinii (iarna), sau este expus radiatiilor calorice ale soarelui

 

  • Pt a minimiza pericolul exploziei acumulatoarelor, schimbati acumulatorul la fiecare 2, maxim 3 ani

 

ATENTIE !

 

1 Materialele din care sint construiti acumulatorii sint toxice si scumpe

2 Litiul se oxideaza in contact cu oxigenul din aer sau din apa

 

Din aceste motive, NU GAURITI, NU ARUNCATI LA GUNOI SAU IN APA acumulatorii Li-ion. Acestia trebuie dusi la un centru de colectare.

In cazul in care SE INCING pe timpul incarcarii sau in timpul folosirii, exista pericol de EXPLOZIE, de ARDERE sau de INCENDIU.

 

!

Nu este o exagerare ! Au existat cazuri in care producatorii de echipamente electronice au rechemat utilizatorii cu anumite loturi de baterii pt a fi schimbate. Au existat chiar cazuri in care acumulatori de telefoane si laptop-uri au explodat din cauza acumulatorilor. Riscul este mic, dar nu este nul. In majoritatea cazurilor a fost vorba de manipulare neglijenta. Sub efectul temperaturilor ridicate sau chiar din cauza scurt-circuitarii bornelor la bateriile avind protectia defecta, acumulatorii li-ion se pot ambala termic, creind premisele aparitiei exploziei.

 


 

In incheiere, o singura urare: sa va tina cit mai mult bateria.

 


wwwebografie

1) www.electronics-lab.com

2) www.wikipedia.org

3) batteryuniversity.com

4) www.nicadbatteries.org

5) www.infoworld.com  [GOO>Warning: Exploding batteries <GLE]


 

partea a 5-a

comenteaza pe blog


 

 

vizitatori.

Site alternativ: sorin-p.xhost.ro

Home  Eu  Muzica mea  Stil de viata  Copyright  Revista