Globalizarea unei probleme

 

"Este omeneste sa gresesti,

dar este o prostie sa repetam greseala."

 

Clic aici daca stiti cui apartine citatul de mai sus.


George Soros - Noua paradigma a pietelor financiare

Recenzie de carte


de Sorin P.

09-2009

 


 

     Traim vremuri agitate. Este in firea omului sa evite situatiile incerte, si este foarte probabil ca acest reflex de teama (in fata incertitudinii) vine din instinct. Daca nu le poate evita, atunci le infrunta, infruntind in plus si stresul. Iar cu cit miza situatiei este mai mare, cu atit stresul indus este si el mai mare. Si atunci cind rezolvarea nu depinde (doar) de propria persoana/echipa, exista riscul ca stresul sa atinga cote inalte. Poate sa devina chiar obsesie. Si ce poate fi mai grav decit gindul ca activitatea firmei in care lucrezi s-ar putea sa fie serios afectata, indiferent ce ai face, tu sau oricine altcineva din companie?

 


 

    Lucrurile devin mai usor de suportat atunci cind intelegi motivul pentru care se intimpla lucrurile, chiar si atunci cind realizezi ca rezolvarea este mai presus de tine/noi/echipa. Cartea "Noua paradigma a pietelor financiare" aduce o raza de lumina in bezna crizei financiare ce a inceput de mai bine de un an in SUA, iar de citeva luni* a devenit, in mod "vizibil", globala. Interesant este si modul in care situatia este prezentata. Nu sint un pasionat al literaturii financiare, nici nu sint un fan al scriitorului, dar am fost placut surprins de modul in care problematica este expusa. Cartea nu propune solutii concrete (nici n-ar putea, de altfel), dar argumenteaza cu succes faptul ca traim intr-o societate in care deciziile sint adesea fortuite si dominate in mult prea multe cazuri de spiritul de turma.

 

George Soros si-a propus si a reusit sa scrie o mica istorie filosofica a doctrinei financiare actuale, redactata sub forma unei probleme, al carei rezumat il prezint mai jos:

 

 Enunt

Doctrina «competitiei perfecte», dezvoltata in economia occidentala ca si model de studiu al economiei de piata, a incercat sa copieze legile naturii si le-a aplicat apoi domeniului economico-financiar, inducind astfel o grava eroare de logica asupra definitiilor pe baza carora a fost cladita, deoarece:

jucatorii de pe piata economico-financiara creeaza in multe cazuri instabilitati datorita faptului ca ei iau adesea decizii bazindu-se pe informatii partiale; practic deciziile sint adesea intimplatoare, desi teoretic ar trebui sa fie cit mai rationale in raport cu evenimentele

evolutia pietelor financiare reprezinta rezultatul unui joc continuu al instabilitatilor amintite mai sus

societatea deschisa este intr-o continua emulatie (am evitat cuvintul "evolutie"), impiedicind jucatorii sa poata acumula o experienta din esecurile anterioare, deoarece premisele se modifica in permanenta

interactiunea deciziilor umane individuale nu poate fi pusa in ecuatie, dar din punct de vedere statistic poate fi manipulata prin metode specifice economiei de piata.

 

Demonstratie

Evolutia pietelor financiare se explica foarte bine prin teoria “baloanelor de sapun”, ce descrie o evolutie caracterizata de o crestere lenta si mai apoi de un declin brusc, urmata de o reechilibrare relativa a pietei in functie de elementele existente in piata la momentul reasezarii ei. Autorul a identificat in mod concret acest tip de evolutie pe mai multe segmente ale pietei financiare, exploatind cu success aceasta teorie. In carte sint expuse citeva cazuri reale, interpretate pe baza unor grafice ale evolutiei pietei publicate din documente oficiale. Efectele crizei actuale sint rezultatul aparitiei unui “super-balon de sapun” alimentat de diverse mecanisme financiare puse in practica ca o consecinta a falsei teorii a “competitiei perfecte”.


Concluzia autorului

supozitia ca piata se regleaza singura este in mod evident falsa

domeniul financiar nu este inca o stiinta in sensul "clasic" al definitiei

teoria “competitiei perfecte”, de-facto dovedita falsa, trebuie inlocuita cu o alta; dl. George Soros ne propune “paradigma reflexivitatii”, bazata pe raportul dintre gindire si realitate, care sustine ideea ca “interpretarile si conceptiile gresite joaca un rol important in modelarea istoriei” (pag. 7/Ed. Litera, var. in lb. romana).


Recomand aceasta lectura instructiva in primul rind celor ce poarta o raspundere financiara si/sau organizatorica: economisti, manageri, proprietari de firme.

 

Tinind cont de faptul ca factorul economic este strins legat de cel politic, si ambii sint strins legati (atit individual, dar mai ales impreuna) de constiinta celor ce ii influenteaza in practica, o recomand de asemenea celor ce doresc sa isi cunoasca mai bine rolul pe care il joaca intr-o societate democratica deschisa. Si aici ma refer si la alegatori, nu doar la politicieni.

 

Nu recomand aceasta carte celor ce se simt exclusi de pe lista de mai sus.


Pseudo-link

Fiindca acesta este un site personal, nu va voi da link-uri directe de unde sa puteti obtine cartea, dar puteti cauta pe net folosind urmatoarele [cuvinte cheie] (fara parantezele drepte):

pentru versiunea in lb. romana: puteti comanda cartea online accesind link-ul gasit prin cautarea dupa [editura Litera noua paradigma].

pentru versiunea in lb. engleza: incercati o cautare dupa

[TheNewParadigmForFinancialMarkets.zip] daca doriti cartea in format electronic, sau cu spatii intre cuvinte si fara ".zip", daca doriti sa achizitionati cartea online.


* Prima versiune a acestui articol a fost scrisa in luna martie 2009

 

 

vizitatori.

Site alternativ: sorin-p.xhost.ro

Home  Eu  Muzica mea  Stil de viata  Copyright  Revista