Cablarea locuintei

Capitolul II

Cablarea retelei de date (continuare)

Despre instalarea profesionala a

cablurilor de retea si TV

(din nou, fara a ne impiedica de cabluri)

 

Sorin P.

11-2011



   Internetul reprezinta astazi un serviciu indispensabil omului modern. De-ar avea doar rolul de sursa de informatie si tot s-ar justifica afirmatia anterioara. Dar de prin 2005 a incetat sa fie doar atit. Isi pregateste, incet dar sigur, trecerea intr-un alt stadiu. Continutul sau multimedia este in continua crestere. Putem vedea azi online videoclipuri, filme, iar posturile de radio au devenit ceva banal. IPTV-ul bate tot mai tare la usa utilizatorilor, pregatindu-se sa inlocuiasca nu doar clasicul program TV, ci chiar de-a dreptul intregul serviciu CATV. Operatorii CATV s-au pregatit deja, devenind furnizori de Internet. Si cum, pe zi ce trece, sintem tot mai multi cei care avem mai mult de un TV in casa, avem de dus o batalie cu cablurile din casa. Acestea fiind zise, sa continuam discutia despre cablarea apartamentului.

 

In prima parte a articolului de cablare a apartamentului am abordat necesitatea de a cabla toate camerele cu cel putin unul, recomandabil doua cabluri de retea UTP. Fiindca anticipam ca va urma o perioada de 5-10 ani de tranzitie pina la generalizarea televiziunii IP, am decis ca la acest moment este inca recomandabil sa adaugam la cablarea apartamentului si cabluri coaxiale, fiindca, chiar si asa, pretul cablurilor este mic in comparatie cu investitia facuta cu amenajarile interioare.

 


 

O solutie perena si profesionala


Solutia propusa reprezinta o completare a cablarii structurate care se aplica de cca 20 ani pt cablarea birourilor si cladirilor pt afaceri. Ea consta in precablarea tuturor camerelor in care am putea avea nevoie de prize de date/telefon/TV. Fiecare punct de distributie va contine 2 conectori de date RJ45 (UTP sau FTP) si o priza TV, deci va avea 2 cabluri UTP (sau FTP) si un cablu coaxial. Pentru a nu incarca prea mult schita cu linii inutile, am figurat cu o linie punctata un set de 3 cabluri: 2 cabluri UTP si un cablu coaxial.

 

 

La fel ca in cazul cablarii structurate, toate firele vor ajunge intr-un punct central, in care se vor instala si niste echipamente, pe care il voi denumi “dulapul tehnic”. In mod evident, punctul tehnic va trebui dotat in primul rind cu 2-3 prize de 220V, pt a asigura alimentarea cu energie electrica a dispozitivelor. Vom discuta mai mult despre dulapul tehnic ceva mai incolo.

Deoarece semnalul de date, TV si telefon este furnizat de obicei de provider-i la usa apartamentului, va trebui instalat in acest loc un nr suficient de circuite corespunzatoare, ce vor acoperi distanta de la usa si pina la dulapul tehnic. In mod normal vor fi suficiente acelasi nr de cabluri ca in orice camera (2 cabluri de date – UTP – si unul coaxial pt TV). Voi denumi acest tronson uplink, iar pe schema de mai sus  e figurat cu o linie dubla mov. Repet informatia (importanta, dealtfel) ca doua cabluri UTP si un cablu coaxial sint suficiente a fi trase de la usa apartamentului si pina la dulapul tehnic.

 

 

Dulapul tehnic

Este de fapt o zona special amenajata pt a concentra toate cablurile din casa si cablurile de uplink, de unde vin serviciile. Unii il mai denumesc si nod tehnic. Din acest loc putem redirecta serviciile necesare in camerele in care dorim. Desi, dupa cum vom vedea mai departe, este posibil sa asiguram toate serviciile in toate camerele in care am pus prize multimedia, nu este neaparat necesar sa o si facem.

 

Un lucru trebuie sa fie clar de la bun inceput. Din moment ce tot am decis sa cream acest punct critic, este bine sa dotam nodul tehnic cu cit mai multe facilitati si, in acelasi timp, sa il securizam impotriva unor interventii "neautorizate". Asadar, pt a preveni aparitia unor probleme datorate intreruperilor circuitelor sau deconectarii accidentale, este bine sa fie o cutie inchisa. (tripla, UPS,cheie copii).

 

 

In cazul in care aveti o casa, veti gasi cu siguranta un loc ferit de persoane   "neautorizate" in care sa creati un spatiu tehnic, in care sa instalati cablurile si echipamentele de care aveti nevoie. Intr-un apartament, insa, lucrurile stau altfel, spatiul este destul de limitat, asa ca o solutie compacta este de mare folos.

 

In imaginea de mai sus aveti un exemplu de cutie special conceputa pt. cablarea "rezidentiala", fie ea apartament sau casa. Desi are dimensiuni relativ mici (30 cm latime x 64 cm inaltime x 10 cm adincime), in ea va vor incapea toate circuitele si toate echipamentele de care veti avea nevoie. In cazul in care nu va considerati un utilizator casnic tipic, ar fi bine sa apelati la o firma de cablari structurate.

 

O solutie eleganta pt a asigura alimentarea electrica a echipamentelor din interiorul dulapului tehnic se obtine prin introducerea unei prize multiple direct in rack, ca in imaginea de mai sus. Daca, in plus, veti introduce stecherul prizei multiple din dulap intr-un UPS (deh, un UPS nu incape in rack-ul de mai sus), veti proteja echipamentele din dulap atit impotriva unor posibile supratensiuni ce pot apare accidental pe reteaua de 220V, cit si impotriva unor pene de curent avind o durata de pina la o ora. Veti avea astfel posibilitatea sa trimiteti de pe laptop un email catre furnizorul de electricitate ca sa anuntati deranjamentul :-)

 

(to do: interactive zoom)

 

In dulapul de mai sus este spatiu suficient pt:

  • 16 cabluri UTP (adica pt 8 camere cablate cu cite 2 cabluri UTP)
  • un router ISDN sau ethernet
  • un splitter TV
  • un eventual amplificator TV

 

 

Montare

 

Instalarea cablurilor se poate face sub tencuiala, daca sintem inteligenti si o facem din stadiul amenajarii apartamentului. Practic, reiau in cele ce urmeaza citeva indicatii de instalare a cablurilor de semnal slab (internet, telefonie TV), facute in articolul “cablare multimedia.

 

Cablurile se vor proteja intr-un tub de plastic pt. instalatii electrice, sau, si mai bine, in tuburi de cupru, de 1mm grosime, folosite la instalatiile de incalzire. Pt. a evita bruiajul, este necesar sa distantam traseul cablurilor de forta (iluminat + prize) de traseul celor de Tc+Mm (telecom + multimedia = cablul audio, coaxial de retea/internet si de telefon) la minim 30cm unul de altul. Se admite ca circuitele de date pt camere si cablurile de 220V (ce alimenteaza PC-urile) sa fie paralele si apropiate unul de altul sub distanta -limita de 10-30cm pe o lungime de maximum 15m. Tineti minte insa ca, prin aceasta apropiere, cablurile de date prin care circula semnale de ordinul voltilor vor fi bruiat de cablurile de alimentare electrica.

 

Pt. a traversa spatiul unei usi, o putem face fie pe deasupra ei, fie prin dusumea, creind un sant in parchet de-a lungul usii, pe care il acoperim cu o bagheta de prag speciala. Bagheta se va fixa cu dibluri montate pe laturile pragului, pt. a lasa partea din mijloc disponibila pt tub.

 

Evitati instalarea cablului electric si a celui pt. boxe in acelasi tub, din doua motive:

  • curentul ce strabate cablul electric va induce un semnal parazit (un brum ) in cablul audio, care se manifesta prin aparitia unui zgomot in boxe, sesizabil mai ales la volum scazut
  • daca veti suprasolicita cablul electric datorita unui consum mare de current (conectind, de exemplu aerul conditionat la priza prin cablul de 220V), acesta se poate incalzi; in cazuri extreme, caldura va topi izolatia cablului electric si apoi izolatia cablului de boxe, facind scurt electric intre cablul de 220V si instalatia amplificatorului, cu efecte dezastruoase asupra celui din urma

Evitati, de asemenea, instalarea cablului UTP sau coaxial in acelasi tub cu cablul electric, din aceleasi motive.

 

Iarasi, evitati sa instalati cablurile de boxe in acelasi tub cu cablul UTP sau coaxial, de data asta doar din motive de bruiaj reciproc.

 

Prin urmare, daca decideti sa instalati doua perechi de cabluri pe acelasi perete, folositi doua tuburi separate. Tuburile de cupru asigura si o ecranare a cablurilor. Asigurati o separatie de cel putin la cel putin 2 cm intre centrele axelor celor doua tuburi, evitind astfel atit bruierea semnalului audio de catre alimentarea electrica, cit si un posibil scurt electric in cazul supraincalzirii cablului de 220V.

 

Daca veti monta cablurile aparent pe perete in pat de cablu de plastic, mentineti o distanta de minim 10 cm intre cablul electric si cel audio.

 

Daca veti monta cablurile in tuburi de plastic sau interiorul unui perete dublu de rigips, pastrati intre ele o distanta de minim 10cm, ca la montarea aparenta.

 

Ponturi:

  • nu va zgirciti
  • rezistati tentatiei de a gindi in timpul amenajarii ca veti putea instala cablurile in plinta ulterior. Odata instalata biblioteca sau sifonierul, nu o veti mai misca de-acolo pt. a avea acces la plinta. In plus, nu va vor incapea in plinta:
    • 1 cablu coaxial
    • 1 cablu internet
    • 2 cabluri boxe
    • 1 eventual cablu pt. o priza tripla
  • aparent offtopic: instalati cit mai multe prize de 220V, ideal cite doua pe fiecare perete, cite una in fiecare colt al acestuia.




  • Incheiere


    In partea a 3-a a articolului vom discuta despre:

    - notiuni elementare de cablare structurata



     

     

    partea intii

    Cablare sunet 3D

    comenteaza pe blog

    partea a 3-a

     

     

    vizitatori.

    Site alternativ: sorin-p.xhost.ro

    Home  Eu  Muzica mea  Stil de viata  Copyright  Revista