CURS RAPID DE

CABLURI DE INTERCONECTARE

Despre cabluri de retea (normale si incrucisate)

Partea a 2-a


Grad de dificultate

Public tinta

mic

utilizatori simpli

mediu

utilizatori avansati

mare

specialisti


O mica recapitulare

Din prima parte a articolului stim ca tehnologia Fast Ethernet foloseste 2 canale pentru comunicatie: unul pentru Emisie (Tx) si unul pentru Receptie (Rx). Tot din prima parte stim ca intr-un cablu UTP cat 5 se afla 4 perechi de conductori din care sint folosite doar doua: una pentru Emisie si una pentru Receptie. Daca avem nevoie sa inversam Emisia cu Receptia pentru a interconecta doua echipamente Fast Ethernet, putem folosi un « cablu cross », care va asigura inversarea necesara. In finalul articolului trecut am aflat ca exista deja echipamente capabile sa transfere informatia cu 1000 Mbps, care folosesc toate cele 4 perechi. Dar cum le foloseste?



Tehnologia reloaded (1000BaseT pe cablu de cat 5)

Cu tehnologia 100BaseT putem transmite 100 Mbps pe un canal. Acum avem 4 canale (folosim toate cele 4 perechi). Dar 4 x 100Mbps=400Mbps. Si numai intr-o directie. De data asta logica si tehnologia nu ne mai ajuta. Ne trebuie o minune !


Folosind un artificiu electronic, este posibil sa se transmita pe o aceeasi pereche de cabluri informatii in ambele sensuri (tehnologia poate fi minunata uneori). Adica si Rx si Tx pe aceeasi pereche. Am putea obtine deci 400+400=800Mbps. Doar de 200 Mbps (o diferenta de doar 25%) mai avem nevoie pina la atingerea cifrei magice: 1000 Mbps. Un 25% putem obtine imbunatatind « un pic » tehnologia cablului, ca doar tehnica evolueaza, nu-i asa ?


Asa ca inginerul nostru a umblat « un pic » la specificatiile cat 5 si a definit cat 5e

(enhanced, adica imbunatatit) si astfel cablul nostru cat 5 reloaded a ajuns sa functioneze la 125 Mhz.


Ecuatia devine acum: (125 x 4) x 2 = 1000 Mbps, unde avem:

  • 125 Mbps/canal
  • 4 canale (perechi)
  • 2 = magia de a avea Tx si Rx simultan pe aceeasi pereche

Canale de date

La 1000BaseT nu mai exista canale dedicate, ci de canale de transfer de date. Fiindca fiecare canal face simultan si Transmisie si Receptie, capetele nu mai sint notate Tx respectiv Rx, ci TRDn (Tx Rx Data, iar n=numarul canalului, primul canal are numarul 0). Schema de interconectare a canalelor este:


Fig. 7: Rx si Tx

Fig. 7: Rx si Tx


iar schema detalierii functiei pinilor este:


Fig. 8: Rx si Tx la 1000BaseT

Fig. 8: Rx si Tx la 1000BaseT


Semnele + si se refera la polaritatea semnalului. In cadrul unei perechi una din borne va avea polaritate pozitiva si cealalta (cea alb-culoare pereche) va avea polaritate negativa.


Destul cu teoria! (concret reloaded)

Ne este clar acum de ce cablul nostru cross facut pentru tehnologia Fast Ethernet nu va putea sa ne salveze si in cazul tehnologiei Gigabit Ethernet. El ne inverseaza doar 2 perechi, si noi avem acum 4. Hai sa mai facem o flotare logica si sa interschimbam si celelalte doua perechi (P1: pinii 4,5 si P4: pinii 7,8). Rezumam constructia cablului in schema urmatoare:


Fig. 9: Cablu UTP 1000BaseT cross

Fig. 9: Cablu UTP 1000BaseT cross


Evident ca va functiona !


Aveti acum la dispozitie toate cunostintele necesare pentru a va construi propriul cablu cross, si care sa mearga indiferent de tehnologie. Nu uitati sa folositi doar cablu cat 5e.


Si fiindca acum stiti deja atit de multe despre tehnologia de transfer de date in retea, va recomand sa mai faceti un mic efort, fiindca doar 2 informatii (esentiale, e drept) va mai despart de titlul de « specialist in cabluri de interconectare ». Dar despre asta, data viitoare.



Nu pierdeti partea a 3-a! Ea va contine un seminar, vom rezolva o problema si veti putea sa va incercati cunostintele dobindite intr-un test online!


prima_parte

partea a 3-a


 

vizitatori.

Site alternativ: sorin-p.xhost.ro

Home  Eu  Muzica mea  Stil de viata  Copyright  Revista