Vacanta la Golden Sands, Bulgaria

Impresii si Ghid de vacanta

 

Sorin P.

09-2012

Revizuit 11-2012

 


 

Decis fiind anul acesta sa fac o vacanta externa, dar in apropiere, am decis sa merg (in sfirsit!) o saptamina in Bulgaria. Recunosc ca in luarea acestei decizii am fost influentat de parerile preponderent pozitive ale prietenilor si cunoscutilor mei care au fost acolo in ultimii ani. Totusi, pt a evita un “salt in necunoscut” si plecind de la ideea ca agentiile de voiaj nu iti spun decit lucrurile “de bine”, am incercat sa folosesc internet-ul pt a stringe informatii.

 


 

Informatii neconcludente pe internet…


   Ca de obicei, internetul abunda in informatii contradictorii. O prima constatare am facut-o dupa primele 30 min de cautari: romanilor le face maaare placere nu doar sa-si jigneasca propria tara, dar si business-urile nationale. Si, spunind asta, ma refer in primul rind la afacerea “Litoralul Romanesc”. Chiar daca reprezinta o reminiscenta a conceptului de turism socialist grefat pe un sistem mai degraba haotic si inconsistent al economiei capitaliste romanesti, litoralul marii negre cuprins intre Mamaia si Vama Veche mai prezinta, totusi, o oferta la care romanul majoritar inca mai rezoneaza.

 

Cit despre Bulgaria, informatiile erau “extreme”. Am gasit, la paritate, pareri superlative si

alarmante deopotriva. Dar foarte putine pareri nepartinitoare, as putea adauga, privind retroactiv. Informatiile negative se bateau cap in cap cu informatiile (repet, in general pozitive) pe care le aveam “din surse proprii indirecte”,. dar parca nu imi venea sa risc, gindindu-ma ca as putea fi primul din cercul meu de cunoscuti care sa aiba parte de neplacuta surpriza de a i se fura masina din parcarea hotelului sau laptop-ul din camera.


Berbec (de zodie) fiind, nu m-am lasat descurajat de inceputul neconcludent. Am facut o lista cu informatiile care ma interesau:

 

    • (1) raportul prêt/calitate al camerei si serviciilor (oferta propriu-zisa)
    • (2) siguranta deplasarii cu autoturismul propriu pe drumurile publice din Bulgaria
    • (3) siguranta masinii si a bagajelor (exista pericolul de a fi furate ?)
    • (4) alte costuri si servicii: costul parcarii, costurile asociate “aventurii” de a face plaja pe malul marii, cursul de schimb valutar, s.a.

 

Daca ati ajuns la aceasta pagina cautind pe google dupa niste cuvinte cheie din lista informatii vacanta Golden Sands, inseamna ca urmariti acelasi scop pe care l-am avut si eu. Voi sinteti insa mai norocosi decit am fost eu in aceasta etapa a documentarii mele, deoarece beneficiati si de parerile MELE ;-)

 

si informatii “concludente” de pe anumite pagini personale :-)

 

In cele ce urmeaza voi sintetiza constatarile mele pe baza experientei pe care am avut-o, structurate pe tipul de informatii pe care as fi vrut sa le gasesc inainte de plecare. Sper sa va fie de folos in incercarea de a va pregati “vacanta la Golden Sands”, eventual o “vacanta pe litoralul bulgaresc”.

 

Deoarece acest site este unul personal si non-profit, nu voi da aici informatii despre firme si preturi. Celor interesati si de aceste aspecte, le pun la dispozitie versiunea pdf a acestui articol, care devine in acest fel un ghid mai complet decit aceasta pagina html. Zonele in care ofer mi multe informatii in pdf sint marcare cu semnul (*)

 

Sa incep, asadar, sa detaliez lista...

 

 

(1) raportul prêt/calitate al camerei si al serviciilor 

 

Oferta aleasa de mine s-a ridicat la pretul de 123 Euro pt o camera dubla, pt 2 persoane, confort superior, cu vedere la mare, la un hotel de 4 stele si masa “ultra all inclusive”, in sezonul de virf, la inceputul lunii august, mai exact.

 

 

Am platit in plus 5 Euro/zi pt a avea o camera cu vedere la mare, dar pot sa spun ca a meritat ! Spectacolul oferit de rasaritul soarelui din mare, sau cel a lunii ce se reflecta noaptea in apa, sau cel al forfotei turistilor pe “strasse” dupa cina, toate aceste scene privite de la inaltimea unui balcon de la etajele superioare merita din plin efortul financiar.

 

Turismul “de masa” este preponderent in statiunea Golden Sands si promoveaza aproape exclusiv oferte “all-inclusive”. Chiar daca exista si variante cu demipensiune, este mai avantajos sa achizitionezi una all-inclusive si sa mai sari peste mesele de la hotel (atentie, nu ma refer la table-jumping :-), ca tot e mai avantajos.

 

Oferta “ultra-all-inclusive” cuprinde o gama de bauturi: racoritoare (sub licenta pepsico), alcoolice (vin la pahar, bere drought, dr destul de slaba calitativ), bauturi tari (whiskey, vodka, rom, gin, tequila, ouzo), cocktail-uri (6…7 tipuri, cu nume “consacrate“). Dar toate sint produse in Bulgaria, fie ca sint brand-uri bulgaresti sau sint produse sub licenta. Toate se ofera la pahar (nu exista nimic la sticla). Pt cei ce doresc si produse “originale”, le pot cumpara de la mini-shop-ul de la receptie, sau de la barul cu plata, ce se deschidea seara pe la ora 19h00 si era deschis pina pe la ora 23h00.

 

Toate serviciile au fost decente. Personalul a fost mereu amabil, fie ca era vorba de curatenie in camere, de servire la bar, sau de entertainment – caci existau zilnic concursuri sportive pt adulti si actiuni de animare pt copii. Nu s-a pus nici macar o singura data problema conditionarii executarii serviciilor de aluzii referitoare la spaga.

 

A-propos de bacsis, acesta era optional. Turistii il ofereau de obicei la sfirsitul sejurului, cind aparea si celebra tips-box la bar. Am respectat regula bacsisului din Romania, de a lasa contravaloarea a 5-10% din valoarea globala a consumatiei. Fiind vorba de all inclusive, am facut o mica evaluare (*).

 

 

Mincarea a fost si aceasta decenta. Existau in permanenta mai multe sortimente, acoperind toata gama (supe, fel principal si desert) si intotdeauna se gasea in cantitati suficiente. Am putut chiar urma fara probleme o dieta low-carb, hi-prot, low-fat (*), de cite ori am dorit.



In afara de mesele principale, servite in regim de “bufet suedez” (cu autoservire), existau si gustari intre mese (pizza, inghetata, paste, clatite), astfel ca cei obisnuiti sa manince des au cu ce sa-si umple in permanenta stomacul. Am gustat din toate, de curiozitate. Totul a fost acceptabil, iar anumite sortimente (*) au fost chiar foarte bune.

 

Daca e sa gasesc cu orice pret un cusur, am identificat unul: nu puteai sa bei o cafea fara cofeina, nici “inclusa”, dar nici contra cost. Singura solutie a fost sa cumpar de la mini-market un borcan de cafea fara cofeina solubila si sa-mi prepar cafeaua folosind apa fierbinte pt ceai. Pt cei ce au diabet, sau pur si simplu pt cei ce vor sa mai scada din consumul de zahar caloric, era disponibil indulcitor sintetic.




2) siguranta deplasarii cu autoturismul propriu

 

Calitatea drumurilor a fost acceptabila. Nu erau proaspat asfaltate, dar nici nu am vazut nici o groapa care sa puna masina in pericol.

 

Am avut parte de o surpriza neplacuta pe cei cca 60 km de “autostrada” ce se termina la Varna. Datorita unei alunecari de teren mai vechi, pe sensul “spre Varna” nu se circula. A trebuit sa ies pe o ruta ocolitoare de cca 30 km. In astfel de situatii, va fac o recomandare bazata pe situatia prin care am trecut (*). Asadar, autostrada e ca si inexistenta. Viteza medie a fost undeva in jurul valorii de 60 Km/h. De la Ruse la Golden Sands (via Varna) am facut cca 210 min, iar drumul are in jur de 220 Km.



O observatie in legatura cu drumurile europene si nationale din Bulgaria: acestea evita, in general, localitatile si sint flancate de o perdea forestiera. Dar intotdeauna, in apropierea unei iesiri spre o localitate exista restrictii de viteza la 70 si apoi la 50 km/h. Uneori chiar mai jos, daca autoritatile considera ca nu exista vizibilitate suficienta pt soferii masinilor ce intra pe drumul principal. Aceste particularitati se pot transforma intr-o capcana pt soferii romani, care sint obisnuiti sa mearga cu 90 km/h in afara localitatilor, si sint “prinsi” de aparatele radar montate pe masinile de politie, parcate “cu rea-vointa”, adica astfel incit sa fie mascate de vegetatie.


 

Aici este locul si momentul sa fac o exceptie de la regulile mele si sa multumesc programului de navigatie de la Nokia, care semnalizeaza pe drum si limitarile de viteza: “multumesc, Ovi”. Oricum, programul este gratis, asa ca exceptia nu este foarte mare.

 


Indicatoarele localitatilor mai mari sint afisate in 2 alfabete: chirilic si roman. Cu toate acestea, nu cautati indicatoare de “Golden Sands”, fiindca nu exista. Denumirea statiunii pe indicatoare este “?????? ?????? / Zlatni Piasiti”




3) siguranta masinii in parcare si a bagajelor in camera

 

Alarmat fiind de stiri despre masini furate in Bulgaria, am incercat inca din stadiul de ofertare sa rezerv un loc la parcarea hotelului. Nici o agentie nu a promis asa ceva, dar mi s-a spus sa nu-mi fac griji, ca se gasesc locuri.

 

Si intr-adevar, la hotelul la care am stat eu am gasit loc de cind am ajuns. Parcarea avea bariera si paza permanenta, desi era cam inghesuita si erau locuri la care iesirea depindea de miscarea altor masini. Din acest motiv, la intrarea in parcare primeai un bon pe care paznicul trecea data sosirii si nr de telefon al soferului. Asadar, in parcare masina a fost in siguranta deplina.

 

In privinta lasarii lucrurilor de valoare in camera, nu am avut parte de surprize neplacute. Hotelul ofera seif contra cost, dar nu am apelat la acest serviciu, si nici nu m-am interesat despre prêt, sa pot sa va spun tariful aici. Preventiv, am evitat sa lasam lucrurile de valoare la vedere (bijuterii, aparat foto, bani), iar laptop-ul l-am asigurat de cite ori am parasit camera cu un cablu Kensington lock (primit odata cu laptop-ul).

 




4) alte costuri si servicii

 

1) Pretul parcarii a fost de 10 BGN/zi, adica 80 BGN/sejur (s-au socotit fractiile de zile) !!!


Legat de parcare, va dau un sfat: pregatiti din timp iesirea din parcare. In ziua plecarii am avut neplacuta supriza sa astept cca 50 min pina am reusit sa iau legatura cu unul din cei doi soferi de care depindea iesirea mea din parcare. Desi cei de la receptie au fost amabili si au sunat la ambele camere, apelurile pe interior ramineau fara raspuns. La fel s-a intimplat si cu sunatul pe mobil. Dar explicatia e simpla: la ora 08h00-09h00 dimineata lumea ori doarme, ori e la plaja, asa ca nu raspunde la telefon. De ce ? Simplu: (*). Asadar, este prudent sa sunati dupa soferi in seara dinaintea plecarii, intre orele 18h00-21h00, cind aveti sanse maxime sa vi se raspunda, si fie sa faceti schimb de pozitii in parcare, fie sa-i instiintati sa fie in stand-by de dimineata.

 


2) Costul inchirierii de sezlonguri pe plaja.


La Golden Sands, pretul sezlongului se compune din 3 componente, care se pot inchiria separat, la urmatorele preturi:


 

    • sezlong-ul propriu-zis: 3 BGN/buc
    • saltea: 2 BGN/buc
    • umbrela (e fixa) : 3 BGN/buc
    • Daca nu doriti si umbrela, nu este obligatoriu sa o platiti (doar ati venit la plaja), dar nici nu stati sub una (zona este supravegheata permanent)
    • Daca plecati la masa la prinz, lasati prosoapele pe sezlonguri pt a vi le pastra; din nou, zona este supravegheata permanent
    • (*) inca doua sugestii din partea mea, in legatura cu iesitul la plaja pe malul marii



3) Wifi !

In ziua de azi nu se mai poate fara wifi ! Hotelul la care am stat asigura gratuit acoperire wifi multumitoare in holul hotelului si la terasa. Exista wifi in anumite camere (*). Semnalul avea un nivel acceptabil chiar si la piscina. Existau 3 access-point-uri nesincronizate intre ele, dar toate aveau setata aceeasi parola.

 

In statiune am detectat multe retele wifi (*).


4) Sport

Dimineata poti face linistit o sesiune de jogging. Exista o alee pietonala de-a lungul plajei pe  care nu circula decit masini de aprovizionare, biciclete si scutere. Privelistea este indejuns de variata, astfel ca nu ai timp sa te plictisesti. Si inca ceva: Nu exista ciini ! Nu stiu cum reusesc bulgarii, dar eu nu am vazut picior de maidanez in toata statiunea.


O informatie ce foloseste celor pasionati de sport, il puteti practica in 2 moduri:

  • gratis, in incintele cu care sint dotate unele hoteluri; cel in care am stat eu se puteau practica: fotbal, volei si tenis in toate formele sale (tenis de cimp, tenis de picior, tenis de masa). Se ofereau gratuit toate cele necesare (*)
  • contra cost, pe terenuri special amenajate: am vazut terenuri de tenis de cimp; in plus, exista si un stadion, la care nu am ajuns, insa.


5) Cursul de schimb valutar

 

Cursul oficial

  • cursul in ROL (valabil la sfirsitul lunii iulie): 2,3 ROL/BGN,
  • cursul in EUR: cursul oficial BGN / EUR a aproape constant de mai multi ani si oscileaza vag in jurul valorii de 2,1 BGN/EUR

 

Cursul de schimb in statiune

  • exchange rate:
    • cel mai prost curs e la Receptia hotelului
    • la casele de schimb = 1,9-1,95 BGN/EUR
    • cursul in lei e mai prost decit cel in EUR
    • atentie la reclama: “we offer best rate: 1,95 BGN/EUR”, dar cursul invers (din BGN in EUR si cursul ROL / BGN e mult mai prost

 

Ponturi gratuite de la mine, fiindca cititi acest articol:

  • puteti schimba in tara Leva la BCR, facind o comanda cu minim o zi lucratoare in avans
  • este suficient sa plecati in concediu cu citeva sute de leva in bancnote mici 5, 10, 20 BGN, in rest luati Euro la voi.

 

Alte informatii

 

Mini-market-uri In statiune exista un lant de 17 mini-market-uri ALDO avind o suprafata de 20-50m2, de unde puteti cumpara junk-food: biscuiti, ciocolata, sau chiar conserve. In afara de acestea, mai sint si altele individuale. Preturile erau cam duble fata de magazinele normale din Romania, cum este, de altfel, situatia si pe litoralul romanesc. Citeva repere:

- pretul apei la bidon de 1,5L (sau la sticla de 1L) variaza intre 1,5 si 3 Leva

- aveti grija la exprimare: la bulgari, apa “minerala” e plata, altfel cereti “with gas/gazoz”

- nu am gasit apa natural-carbogazoasa, exista doar carbogazificata

Exista, de asemenea, multe tonete cu fructe.

 

Bazarul. In mijlocul statiunii exista un bazar destul de mare, alcatuit din multe spatii mici de expunere. In bazar exista destule lucruri de firma de piata gri. Exista haine de marca, accesibile la prêt, dar trebuie sa ai norocul sa “pici pe marime”, deoarece nu exista serii complete. Exista si parfumuri “de marca”, dar, in ciuda ambalajului care este identic cu originalele (zic eu, dar nu sint expert in domeniu), pretul suspect de mic ma face sa banuiesc ca sint mai degraba replici. Pretul variaza intre 10 si 30 de BGN, dar toti vinzatorii iti ofera discount daca incepi sa te tocmesti cu ei (meteahna balcanica…). Mai multe informatii mai jos.


- de Leva aveti nevoie doar pt maruntisuri. Pt cheltuieli de zeci de euro, este mai avantajos sa schimbati direct la comercianti (la un curs 1,95-2BGN / Euro)

 

- daca vreti sa prindeti locuri bune la piscina hotelului, trebuie sa va duceti prosoapele la ora 06h00, in ciuda afisului “locurile se pot ocupa incepind cu ora 07h00”.



Atractii de zi cu zi ale statiunii

  •  fish-spa, la pretul de (*)
  • clatite uriase la tot pasul
  • bungee-jumping pt copii (majoritatea), dar si pt adulti
  • multe saltele de sarit si topogane pneumatice pt copii
  • un restaurant pe un vas cu catarge
  • o cafenea la etaj pe o replica a turnului Eiffel
  • shopping in mini-bazar, unde:

  gasiti replici de parfumuri

  gasiti haine de firma, sport, la solduri (serii incomplete si modele disparate):

  •     blugi, 65-75 BGN/perechea
  •       tricou, (*)
  •       tricou polo, (*)
  •       curele de piele, (*)

   nu uitati ca sinteti in Balcani, negociati:

  •      in general primiti reduceri de 5-10% din start, daca va aratati interesati sa cumparati
  •      la cantitati mai mari (2-3 perechi), primiti discount suplimentar de 5-10%
  • statiunea e la poalele muntelui. Exista o retea de drumuri dragute, “catarate” si neregulate, ce va ofera trasee variate pt promenade de seara
  • exista foarte multe baruri simpatice pe strasse, unde puteti comanda tot felul de bauturi,  dar mai ales cocktail-uri la pachete "promo" de 3-5 pahare (*)

Alte posibilitati de  distractie

  • un mega-cazino International
  • teren de minigolf
  • Din Golden Sands puteti face excursii de 1 zi cu autocarul, sau cu masina personala, la Varna, Albena, Balcic, capul Kaliakra
  • Puteti inchiria vaporase private pt mini-croaziere de 30-60min, la pretul de (*)
  • Puteti inchiria trotinete cu motor pe 3 roti . Pretul: (*)


(*) mai multe detalii gasiti in versiunea pdf, pe care o puteti obtine la cerere pe email:

Adresa:    sorin.p@personal-web.ro

SUBJECT: vreau versiunea pdf a articolului "Vacanta la Golden Sands"



 

Link-uri, link-uri, link-uri


Nu exista referinte externe pt acest articol. O sa va dau totusi unul pt excelentul program  Photofiltre, versiunea freeware, pe care eu il folosesc pt a-mi retusa fotografiile. Photofiltre este (aproape) echivalentul lui Adobe Photoshop, avind si o bibilioteca de plug-in-uri.

 

PhotoFiltre 6.5.3 Portable

http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm



 

Foto-album

Mai multe foto gasiti aici.

 


 

Final de pagina...

 

In cazul in care informatiile mele v-au fost de folos, va mai astept sa reveniti pe site-ul meu si cu alta ocazie.

 

Salveaza bookmark

 

comenteaza pe blog

 

 

 

vizitatori.

Site alternativ: sorin-p.xhost.ro

Home  Eu  Muzica mea  Stil de viata  Copyright  Revista