Oferita mai mult ca o functie-bonus la aparatele digitale recente, posibilitatea de capturare de imagini statice tridimensionale este limitata la rezolutia de full-HD (1920x1080). Avind modesta marime de 2Megapixeli, rezolutia este totusi suficienta pt a putea admira o poza pe un TV-3D, indiferent de diagonale. Multa lume nu realizeaza insa ca fotografiile 3D se pot vizualiza foarte bine si pe un ecran “clasic” (2D), un display de 10” sau chiar de 7” fiind suficient pt a admira “din mina” o astfel de poza, cu ajutorul unor ochelari ieftini si usor de procurat. Aceasta variant light de 3D permite oricui sa experimenteze vizualizarea de imagini 3D fara investitii.
Pt a vizualiza o fotografie 3D pe un ecan normal, este nevoie ca poza sa fie convertita intr-un format ANAGLYPH. Deoarece exista doua formate, pt o vizualizare corecta utilizatorul trebuie sa poarte o pereche de ochelari corespunzatoare formatului folosit la conversie. Exista doua variante: cea cu lentile Rosu-Cian (sistemul initial) si cea cu lentle Albastru-Galben.
Dar nu doar imagini statice pot fi vizualizate cu ajutorul tehnologiei anaglyph. Daca dispuneti de o pereche de ochelari, puteti vizualiza pe laptop si filme. In curind veti gasi citeva link-uri aici, pe site-ul meu.
Pt a va face rapid o parere, va ofer mai jos un mini-album cu citeva instantanee surprinse de mine luna trecuta in insula Rodos si la Atena, in vacanta. Exista doua albume identice: unul contine poze convertite in formatul anaglyph R/C (red-cyan), iar celalalt in formatul B/Y (blue-yellow).
Ca si bonus, puteti descarca fotografiile si in formatul original (MPO), folosind link-urile de mai jos.
Eu, personal, prefer formatul B/Y, deoarece formatul R/C atenueaza cam mult intensitatea nuantelor de rosu. Astept insa de la voi un mic feedback in sondajul online afisat un pic mai jos, sub album, sa aflu ce format vi se pare mai natural.
|