Despre acumulatori

Partea I

Tipuri de acumulatori

Mic ghid non-tehnic de alegere si folosire a acumulatorilor

(fara a intra in prea multe detalii plicticoase)

 

Sorin P.

01-2012



     Acumulatorul reprezinta o componenta esentiala a oricarui echipament portabil. Fie ca vorbim despre aparate foto, camere video, telefoane mobile, telefoane fixe wireless, laptop-uri, sisteme GPS portabile, sau cine-mai-stie-ce gadget high-tech, toate au nevoie de o sursa de alimentare cu energie electrica.

 

Durata de deservire a echipamentului dupa o singura incarcare ne influenteaza decizia de cumparare, poate intr-o masura mai mare decit performanta tehnica a aparatului. Denumiti uneori in mod impropriu si „baterii”, acumulatorii se constituie de multe ori in cauza ce ne determina sa cumparam un nou echipament similar, care ne aduce adesea facilitati sau sporuri de performanta cvasi-inutile. Si totusi, cumparam un altul doar fiindca noul aparat functioneaza un nr suficient de ore, pina ajungem din nou in posibilitatea de a-l incarca.

 

Dar asta nu e totul. Ca o fatalitate, uneori nu avem - in mod obiectiv sau nu - suficient timp la dispozitie pt a-i asigura o incarcare completa. „Ce baterie proasta are” zicem noi ceva mai tirziu si dam fuga la „garantie”, unde ni se pune intrebarea cheie: „ati formatat corect bateria la prima utilizare?”. Apoi ni se transmite sec faptul ca bateria are, oricum, doar 6 luni garantie, sau, cel mult, undeva la jumatate din durata de garantie a restului aparatului. Acesta este momentul in care facem in gind calcule de genul „decit sa mai cheltuim banii pe un acumulator nou original, mai bine ne luam un aparat nou, eventual unul facut de o firma mai „buna”, care, deh, costa mai mult, dar poate ca are si bateria mai buna”.

 

Asa sa fie oare? Ne convine sau nu, acumulatorii sint o piesa sensibila la modul in care il „respectam”. Pina nu vom intelege cum functioneaza si de ce anume au ei nevoie ca sa-i mentinem in forma, nu prea vom fi in stare sa tinem cont de instructiunile de utilizare corecta, indiferent de cit de clare sint.ele. Mai ales ca in cercul nostru de cunoscuti circula tot felul de informatii, uneori contradictorii, pe aceasta tema.

 

Din toate aceste motive am decis sa aprofundez modul de functionare al acumulatorilor si am ajuns la citeva concluzii foarte interesante, pe care vi le voi prezenta in cele ce urmeaza.


 

Acumulatorul ideal

 

in opinia mea, trebuie sa aibă urmatoarele caracteristici:

  • sa se incarce instantaneu
  • sa "ne tina" pina ne aducem aminte ca trebuie sa-l reincarcam
  • sa aibe o greutate neglijabila
  • sa nu se strice niciodata

Asta o fi posibil in secondlife.com, dar noi vrem sa-l folosim totusi in lumea reala, asadar am cautat sa aflu care sint cele mai bune acumulatoare ale momentului si care sint cele mai potrivite metode de a le tine in forma.


Acumulatorii pe care ii avem la dispozitie


Mai intii, o precizare. Aminteam mai devreme de termenul „baterie”. Din punctul meu de vedere, bateria este acea sursa de alimentare de unica folosinta, ce nu se poate reincarca si care se arunca dupa utilizare. Deorece durata de alimentare a dispozitivelor noastre mobile este intotdeauna prea scurta, dar  si pt a face economii, s-au inventat bateriile „reincarcabile”, capabile sa acumuleze energie, sau, mai pe scurt,. acumulatorii. Din varii motive, producatorii de electronice au inceput sa „impacheteze” acumulatorii intr-o carcasa personalizata dupa produs, obtinind astfel o „baterie de acumulatori”. (Mai exista un motiv, irelevant pt acest articol, pt care producatorii de echipamente ii prefera pe cei „impachetati”). Pt a evita orice neintelegere, in cele ce urmeaza vom discuta doar despre acumulatori, adica despre bateriile reincarcabile, chiar daca din considerente de evitare a repetarii excesive a cuvintului, ii voi mai denumi si „baterii”. Anglofonii denumesc  „primary battery” bateriile de unica folosinta, iar pe cei reincarcabili: „secondary battery”


La ora actuala exista pe piata mai multe tipuri de acumulatori. Fiecare are avantajele  si dezavantajele sale. In tabelul urmator am rezumat principalele tipuri si caracteristicile definitorii ale acestora.


Tabel comparativ al tipurilor de acumulatori

 

Tehnologia

U.M.

Cu acid

Ni-Cd

Ni-MH

Li-ion cilindric

Li-ion prismatic

Li-Polimer

Perf. tehnica

Tensiune nominala

[V]

2,1

1,2

1,2

3,6

3,6 - 3,7

3,6

*

Energia specifica

[Wh/Kg]

35

50

70

80

100-160

140

*

Energia specifica

[Wh/L]

70

150

200

-

250-360

-

*

Ciclul de viata

[Nr.]

600

500

560

1000

1000

-

*

Pericol poluare mediu

(comp.)

mediu

mic

mediu

mare

mare

mare


Siguranta

(comp.)

mediu

mare

mare

mica

mica

mica


Cost

(comp.)

mic

mic

mediu

mare

mare

mare


Rata de auto-descarcare

[%/luna]

3-20

25-30

30-35

6-9

6-9

-

*

Efect de memorie

da/nu

da

da

da

nu

nu

nu

*

Categorie

 

Acid

Ni

Ni

Li

Li

Li

 

inapoi

 

Numarul de tipuri de acumulatori vi se poate parea mare, dar acest lucru nu trebuie sa va descurajeze, fiindca cele 7 tipuri se  pot restringe in doar 3 clase: acumulatoare cu Acid, cele pe baza de Nichel, si cele pe baza de Litiu.


 

Caracteristicile si aplicatiile fiecarei clase se pot rezuma astfel:


  1. acumulatorii cu acid
    • istoric vorbind, sint primul tip de acumulatori inventat si folosit pe scara larga
    • folosesc acidul sulfuric ca si mediu de transfer al purtatorilor de sarcina electrica, si electrozi de plumb pt captarea acestora
    • au capacitate volumica mica, astfel ca nu pot fi folosite la echipamente miniaturizate
    • datorita costului scazut, sint inca folositi la scara larga in situatii in care este necesara o alimentare electrica autonoma iar volumul/greutatea mare al acumulatorilor nu reprezinta o problema:
      • in industria auto si navala, asigurind demarajul motoarelor  termice de propulsie si al generatoarelor de electricitate
      • ca surse de energie de „backup” in UPS-uri, la centrale telefonice sau pt diverse dispozitive electronice autonome

  1. acumulatorii cu Nichel
    • din punct de vedere cronologic au fost inventati la 40 de ani dupa crearea acumulatorilor cu acid
    • sint primul tip de acumulatori folosit pe scara larga la echipamentele portabile si miniaturizate: aparate de radio, radio-telefoane, telefoane wireless/ DECT, laptop-uri mai vechi, telefoane mobile, iar mai nou la masini de insurubat fara fir
    • acumulatorii pe baza de nichel tind sa inlocuiasca bateriile clasice, existind astazi in comert foarte multe variante construite intr-o forma identica cu bateriile AAA (R3) si AA (R6), pretul unei unitati coborind pina la valoarea de 2-3 Euro/buc
    • necesita un timp relativ mare de incarcare (7-12 ore pt o incarcare completa, pornind de la zero)
    • s-a constatat ca in cazul aplicarii repetate a unor proceduri de incarcare gresite apar mai multe fenomene ce conduc la scaderea capacitatii de acumulare, denumita impropriu si generic „efectul de memorie”

 

  1.  acumulatorii cu litiu
    • reprezinta cea mai noua si performanta tehnologie de acumulare a energiei electrice
    • datorita energiei specifice mai mari (capacitate dubla fata de acumulatorii pe baza de nichel, raportat la acelasi volum), se constituie in solutia ideala pt  alimentarea echipamentelor miniaturizate: telefoane mobile, laptop-uri mai noi, aparate foto, camere video
    • au un timp redus de incarcare (2-4h) datorita faptului ca accepta un curent de incarcare mult mai mare (de 3-5 ori) decit acumulatorii cu nichel
    • necesita circuitele de protectie pt controlul incarcarii, marind astfel pretul aparatelor care il folosesc
    • prezinta un risc mare de explozie si de aprindere in cazul in care se sparg sau sint intepati, deoarece litiul in stare pura reactioneaza violent la contactul cu oxigenul din aer sau cu umezeala



In continuare...

 

In partea a doua a articolului vom trece in revista o scurta istorie tehnica a a acumulatorilor, in care veti afla care sint regimurile optime de incarcare/folosire a dispozitivelor ce folosesc acumulatori, in functie de tip.



 

 

comenteaza pe blog

 

 

partea a 2-a 

 

 

vizitatori.

Alternative sites: sorin-p.110mb.com ; sorin-p.xhost.ro

Home  Eu  Muzica mea  Stil de viata  Copyright  Revista